بیماری پارکینسون یک اختلال در دستگاه عصبی است که حدود ۱ درصد از افراد با سن بیش از ۶۵ سال را تحت تاثیر قرار میدهد.علائم این بیماری معمولا به آرامیطی چندین سال رشد میکنند.این علائم در ابتدا میتوانند نامحسوس باشند بنابراین علائم اولیه این بیماری به راحتی مورد بی توجهی قرار میگیرند.
اگر شخصی متوجه وجود نشانههای بیماری پارکینسون در خود شد.باید بلافاصله توسط یک پزشک مورد بررسی قرار بگیرد. درمان زود هنگام میتواند شرایط را در طولانی مدت بهبود بخشد.
در این پست ما ۱۳ نشانه اولیه بیماری پارکینسون را بررسی خواهیم کرد
۱-لرزش
بسیاری از پزشکان لرزش را علامت کلیدی بیماری پارکینسون میدادند. لرزشها شامل تکانشهای مداوم یا لرزیدن دستها, پاها، و یا چانه میشود.
لرزشهایی که همراه با بیماری پارکینسون هستند"لرزشهای زمان استراحت" نامیده میشوند به این معنا که لرزشها در زمان عدم فعالیت قسمتهای مختلف بدن رخ میدهند و با فعالیت نواحی در حال لرزش ، لرزشها یا کاهش مییابند و یا متوقف میشوند
اولین لرزشها معمولا ظریف و تا حدودی نامحسوس هستند.در این مرحله شخصی که لرزشها را تجربه میکند معمولا تنها کسی است که از وجود آنها آگاه میشود.لرزشها همراه با پیشروی بیماری به تدریج شدیدتر میشوند.
لرزشها معمولا در یک سمت بدن ظاهر میشوند و سپس به قسمتهای دیگه بدن سرایت میکنند و کل بدن را درگیر میکنند.
۲-مشکل در راه رفتن
تغییرات کوچک و ظریف در الگوهای راه رفتن شخص میتواند یکی از نشانههای زودهنگام بیماری پارکینسون باشد.
شخصی که دارای اختلال پارکینسون است ممکن است به آرامیراه برود و یا هنگام راه رفتن پاهای خود را بر روی زمین بکشد.
شخص ممکن است با سرعتهای متفاوتی راه برود.گاهی تند راه برود, گاهی کند و یا طول قدمهای خود را به صورت متناوب عوض کند.
۳-دست خط کوچک
میکروگرافی اختلالی است که شامل داشتن غیرعادی دست خط کوچک و بهم فشرده میشود
پزشکان میکروگرافی را با بیماریها و اختلالاتی که بر روی دستگاه عصبی اثر میگذارند از جمله پارکینسون مرتبط میدانند
۴-از دست دادن بویایی
هیپوسمیزمانی رخ میدهد که شخص توانایی بویایی خود را از دست بدهد.از دست دادن بویایی یک علامت نسبتا شایع است که حدود ۷۰-۹۰ درصد از افراد دارای پارکینسون را تحت تاثیر قرار میدهد.
از دست دادن و یا کاهش شدید بویایی یکی از مهم ترین علامتهای بیماری پارکینسون است که به حرکت مرتبط نیست.مشکلات بویایی میتوانند چندین سال قبلاز اینکه بیماری حرکت شخص را تحت تاثیر قرار دهد ظاهر شوند.
افرادی که هیپوسمیرا به عنوان یکی از علامتهای بیماری پارکینسون دارند ممکن است:
- حس بویایی کند
- مشکل در تشخیص و حس کردن بوها
- مشکل در شناسایی بوها
- مشکل در بیان تفاوت بین بوها
پزشکان از آزمونهای شناسایی بویایی برای تشخیص هیپوسمیاستفاده میکنند.اما دقت این آزمونها بسیار متفاوت است.
از دست دادن بویایی و داشتن هیپوسمیهمیشه به معنای داشتن بیماری پارکینسون نیست.احساس بویایی یک شخص به علتهایی گوناگونی مثل سن ، سیگار کشیدن ، قرارگرفتن در معرض بعضی از مواد شیمیایی می توانند تغییر کند.همچنین هیپوسمیمیتواند نشانهی بیماریهای دیگری از جمله آلزایمر و اختلالهانتینگتون باشد.
۵-مشکلات خواب
بیماری پارکینسون میتواند بر روی خواب فرد بیماری به شدت تاثیر بگذارد. افرادی که این بیماری را دارند ممکن است در معرض دامنه گستردهای از علائم مرتبط با خواب قرار بگیرند، که شامل:
- بی خوابی
- خستگی بسیار در طول روز
- حملات خواب یا نارکولپسی
- آپنه یا وقفه تنفسی در خواب
- کابوس و بختک
- حرکات کنترل نشده یا پراکنده در خواب
۶-تعادل ضعیف
بیماری پارکینسون سلولهای عصبی که گانگلیون بازال نام دارند را مورد هدف قرار میدهد.این سلولهای در عمق مغز قرار دارند و تعادل و انعطاف پذیری را کنترل میکنند، بنابراین هر آسیبی به این سلولها میتواند یک نقص در تعادل فرد بوجود آورد.
پزشکان برای بررسی تعادل فرد از آزمونی به نام "تست کشش" استفاده میکنند. آزمون به این صورت است که پزشک شانههای فرد را به آرامیبه سمت عقب میکشد تا هنگامیکه او تعادل خود را از دست بدهد و سپس مدت برگشت فرد به حالت طبیعی را اندازگیری میکنند.
اشخاص سالم بعد از یک یا دو قدم تعادل خود را بدست میآورند.در حالی که افرادی با بیماری پارکینسون ممکن است قدمهای بیشتری بردارند تا تعادل خود را بصورت کامل بدست آورند.
۷-برادی کینزیا
برادی کینزیا به معنای حرکات کند و یا فقدان حرکت است.
برادی کینزیا سبب بوجود آمدن علائم مختلفی مثل سختی و سفتی در دستها و پا و حرکت کند میشود.شخصی که برادی کینزیا دارند ممکن است آرام تر راه برود و یا در شروع کردن حرکات مشکل داشته باشد.
بعضی از افراد که این نشانهها را دارند ممکن است به اشتباه علت آن را ضعف عضلات بدانند.اما این علائم بر روی مقاومت عضلات تاثیری ندارد.
۸-چهره ماسکی(facial masking)
حالتهای چهره نتیجه حرکات ظریف و پیچیده عضلات هستند.افراد دارای پارکینسون معمولا دچار کاهش توانایی در ساخت حالتهای چهره میشوند که این حالت چهره ماسکی نام دارد.
چهره ماسکی به برادی کینزیا مرتبط است.عضلات صورت نسبت به حالت عادی خود آرام تر و سخت تر حرکت میکنند.افرادی که چهره ماسکی دارند ممکن است بی احساس به نظر برسند درحالی که توانایی آنها در درک احساسات هیچ آسیبی ندیده است.چهره ماسکی همچنین سبب میشود که حرکات چشم و پلک زدن هم به آرامیصورت بگیرد.
۹-تغییر در صدا
تغییر در حجم و کیفیت صدای شخص یکی دیگر از علامتهای اولیه بیماری پارکینسون است.
تغییرات صدا ممکن است شامل صحبت کردن با یک لحن آرام باشد و یا اینکه شخص بیمار صحبت خود را با حالت عادی شروع کند اما در طول صحبت به مرور حجم صدا کمتر شود و صدا ضعیف تر و آرام تر شود.
در موارد دیگر، ممکن است شخص تنوع حجم و لحن صدای خود را از دست بدهد و صدای اون یکنواخت به نظر برسد.
۱۰-حالت خمیدگی
افرادی که پارکینسون دارند ممکن است متوجه تغییر در حالت بدنی خود که در نتیجهی علائم دیگر بیماری مثل سختی و انقباض عضلات است شوند.
مردم در حالت طبیعی میایستند و وزن آنها بصورت مساوی روی پاهایشان توزیع میشود.اما افرادی که بیماری پارکینسون دارند ممکن است که به سمت جلو خم شوند
۱۱-یبوست
یبوست یک مشکل رایج است که میتواند به علت دامنهی گستردهای از عوامل به وجود آید. با این حال یبوست مداوم یکی از علائم غالبا شایع بیماری پارکینسون است.حدود ۲۵ درصد از بیماران پارکینسون یبوست را قبل از علائم حرکتی بیماری تجربه کرده اند.
۱۲-علائم روانشناختی
پارکینسون میتواند به صورت شدیدی بر روی حالتهای روانشناختی افراد اثر بگذارد.بیماری سطح طبیعی دوپامین بدن را کاهش میدهد که این موضوع میتواند باعث تغییرات در خلق و رفتار شود
بعضی از علائم روانشناختی که همراه با بیماری پارکینسون هستند عبارتند از:
- افسردگی
- اضطراب
- روان پریشیها
- زوال عقل
- گیجی و دست پاچگی
- مشکل در برنامه ریزی و سازمان دهی
- کاهش تواناییهای حل مسئله
۱۳-کاهش وزن
افراد دچار پارکینسون ممکن است به دلایل مختلفی کاهش وزن خفیف یا متوسطی را تجربه کنند.
لرزشها و علامتهای حرکتی همراه بیماری میتواند نیاز طبیعی بدن به انرژی را افزایش دهد.علامتهای غیرحرکتی مثل از دست دادن بویایی، افسردگی، مشکلات گوارشی نیز ممکن است باعث شود که فرد کمتر غذا بخورد. در نتیجه شخص ممکن است دچار کاهش وزن شود.
خلاصه
تشخیص بیماری پارکینسون مخصوصا در مراحل اولیه مشکل است.به این علت که علامتهای بیماری بسیار ظریف و نامحسوس و پراکنده هستند.با این حال دانستن اینکه باید در جست و جوی چه علائمیبود میتواند باعث شود که مردم تشویق شوند در صورت مشاهده این علائم در جست و جوی درمانهای پزشکی باشند و از پیشروی بیماری جلوگیری کنند.
علامتهای اولیه بیماری پارکینسون شامل:
- لرزش
- مشکل در راه رفتن
- دست خط کوچک و فشرده
- از دست دادن یا کاهش بویایی
- مشکلات خواب
- مشکل در تعادل
- برادی کینزی
- چهره ماسکی
- تغییر در صدا
- تغییر در حالت بدنی
- علائم روانشناختی
- از دست دادن وزن
داشتن این علائم همیشه به این معنا نیست که شخص دچار بیماری پارکینسون است.افرادی که بالای ۶۰ سال هستند و تجربهی هر کدام از این علامتها را داشته اند و یا افرادی که زیر ۶۰ سال سن دارند و چندین مورد از این علائم را تجربه کرده اند، در حالی که علت آنها مشخص نشده است . باید با یک پزشک متخصص با تجربه گفت و گو کنند.
تشخیص زودتر سبب درمان زودتر میشود، که میتواند کیفیت زندگی فرد را بهبود بخشد.